Pálinkaverseny 2025

Kedves Érdeklődő! 

Idén is megrendezésre kerül immáron második alkalommal a Dunaegyházi Pálinkaverseny melynek célja a pálinka-, és párlatfőzés helyi, és régiós hagyományainak, értékeinek megőrzése, ápolása, a minőségi pálinkát készítő lakosok és bér-, illetve magánfőzők munkájának elismerése. 

II. Dunaegyházi Pálinkaverseny versenyszabályzat

A verseny kiírója: Dunaegyházi Pálinkafőzők és Pálinka kedvelők baráti Társasága

A verseny célja: 

  • a pálinka, mint Hungarikum népszerűsítése ,
  • a versenyen résztvevő párlatok megmérettetése,
  • a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
  • a minőség javítása, a szabad magánfőzők és a főzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
  • a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
  • a minőségi pálinkát főzető és magánfőző lakosok munkájának elismerése,
  • a szabad magánfőzés népszerűsítése a rendezvényen keresztül.

MINTÁK

Nevezési minta: A versenyen indulóknak fajtánként minimum 0,35 liter mintát kell beküldeniük. A mintát kérjük műanyag kalapos dugóval lezárt, átlátszó, pálinkásüvegben leadni. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat. A beküldött mintán fel kell tüntetni a főzde, ill. magánfőzés esetén a készítő nevét, az alapanyag gyümölcsfaj (esetleg fajta) megnevezését, az alkoholfokát, az évjáratot és amennyiben hordóban érlelt vagy ágyas termékről van szó, ennek megnevezését.

Nem áll módunkban elfogadni ágyas, illetve virág és egyéb gyümölcsnek nem számító növényi részek teljes, vagy részbeni felhasználásával készített párlatokat, likőröket (pl. ágyas meggy, bodzavirág párlat, levendula ágyas párlat, citrom likőr stb…)

NEVEZÉSI DÍJ

1-5 nevezett minta számnál magán és bérfőzetőknek párlatonként 2500Ft,

6- nevezett minta esetén magán és bérfőzetőknek párlatonként 2000Ft,

MINTALEADÁS 

A versenytételek a következő címekre küldhető, illetve  adható le személyesen előre egyeztetett időpontban.

6323 Dunaegyháza, Határ uca 11.- Kerti Gábor 06/20 231-7340

6323 Dunaegyháza, Határ utca 53.-Imreh Barna 06/70 408-6429

3042 Palotás, Kossuth L. u. 3/a.-Oldal Gábor 06/30 468-3920

2821 Gyermely, Iskola u. 2.-Nagy Attila 06/70 442-4528

6729 Szeged, Szigony u. 12.- Kulacsik János 06/20 942-1390

6087 Dunavecse, Árpád tér 2. Dervanics Roland 06/30 661-0004

NEVEZÉS

NEVEZÉSI LAP 2025

Ha valakinek esetleg egyszerűbb az online nevezés, úgy azt megteheti az alábbi linkre kattintva:

ONLINE NEVEZÉSI FELÜLET

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ

2025. május 11.

NEVEZÉS FELTÉTELEI

A versenyen a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény törvények szerinti párlatot előállíttató bérfőzetők és párlatot előállító magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával és a nevezési lap kitöltésével.

Bérfőzető: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. értelmében: 

„3. bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki a tulajdonában álló gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot; 

” 4. bérfőzött párlat: adóraktárban a bérfőzető alapanyagából a bérfőzető részére előállított párlat; Jöt. szerinti bérfőző, a140. § (8) bekezdésében meghatározott származási igazolással igazolja az előállított párlat származását.

Magánfőző: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 19‒21. pontja értelmében: 

19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása; 

20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik; 

21. párlat: a – nyers párlat kivételével – 2208 20 29, 2208 20 89, 2208 90 33, 2208 90 38, 2208 90 48, – a calvados kivételével – 2208 90 71 KN-kód szerinti termék, továbbá a 2208 90 56 és 2208 90 77 KN-kód szerinti termékek közül a seprőpárlat;” 

2016 január 1. előtt előállított párlat esetén az átalányadó befizetéséről szóló igazolást kell a magánfőzőnek benyújtania. 2016-2020 között előállított párlat esetén a párlat adójegy meglétét kell igazolni. 2021 január 1-től a NAV által kiadott magánfőzött párlat-származási igazolással kell a minta eredetét bizonyítani.

A versennyel kapcsolatos minden jog a kiírót illeti meg.

A nevező által beküldött dokumentumokat a Verseny Szervező Bizottság a díjkiosztót követően 15 napon belül megsemmisíti.

A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint. A versenybe nevező magánfőző vagy bérfőzető egyúttal köteles arról nyilatkozni, hogy az általa nevezett tételek származásáért ő felel a vonatkozó törvényi előírások értelmében. A versenyszabályzat elfogadásával a magyarországi nevező nyilatkozik arról is, hogy a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot és egyéb nem engedélyezett adalékanyagot (pl. aroma) nem tartalmaz.

ÉRZÉKSZERVI MINŐSÍTÉS

Időpontja: 2025. május 17. szombat 09:00 óra

A párlatok értékelése az országos versenyszabályzat szerint történik.

Érzékszervi bírálók: Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület okleveles pálinkamesterei

A nevezett tételek értékelése minden zsűriben a 20 pontos bírálat alapján történik, mely az országosan használt bírálati rendszerrel és nemzetközi bírálati rendszerekkel is megegyezik. Csak egész pont adható a bírálat során. A 20 pontos bírálat szempontrendszere: Illattisztaság (3 pont), Illatkarakter (5 pont), Íztisztaság (3 pont), Ízkarakter (5pont), Harmónia (4 pont) összesen 20 pont lehet.  

DÍJÁTADÓ GÁLAEST 

A díjátadó gálaest részvételi díja- minden igyekezetünket próbára téve-változatlan, mely 8000 Ft/fő

Legalább 8 darab párlat nevezése esetén a nevezési díj magában foglalja a díjkiosztó gálavacsora díját a nevező részére!

Ajándék: Tulipános pálinkás pohár, kizárólag a gálán résztvevő nevezők és vendégek részére!

A díjátadó est folyamán lehetőség van a versenyre nevezett tételek kóstolására is. 

Az est folyamán büfé üzemel, így lehetőség van sörök (csapolt is), borok és egyéb italok, üdítők fogyaszására is.

A gálaesten való részvételi szándékot a nevezőnek a nevezéssel egyidejűleg, vagy legkésőbb a nevezési határidő végéig jelezni kell! 

Helyszíne: Dunaegyházi Művelődési Ház, Táncsics Mihály utca 13 ., 

Időpontja: 2025. május 31. 17:00 óra

DÍJAK

A bronz, ezüst és aranyérmek mellett a „legjobb magánfőzött párlat” és „legjobb bérfőzetett párlat” nagydíjak idén is méltó tulajdonosát keresi.

ÚJ! Idéntől minden évben szeretnénk egy „ÉV GYÜMÖLCSE” nagydíjat és egy – a gálán résztvevők közreműködésével -„közönségdíjas pálinka nagydíjat is odaitélni.

2025-ben az év gyümölcse a SZILVA!

 

Dunaegyháza, 2025. március 1.

Dunaegyházi Pálinkafőzők és Pálinka kedvelők baráti Társasága